Το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ της Στοκχόλμης για ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

bronshast

Η τρίτη ταινία της Γαλλίδας σκηνοθέτιδας Σελίν Σιαμμά, ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ (Girlhood), που έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στις Κάννες, κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο – το 7,3 κιλών Μπρούντζινο Άλογο – στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Στοκχόλμης. Το περσινό Μεγάλο Βραβείο το είχε κερδίσει «Ο Εγωιστής Γίγαντας» της Clio Barnard.

DSC_0412 (2)

Η «γεμάτη νεύρο αφήγηση» και το γεγονός ότι η ταινία «αναπληρώνει ένα κενό στις αφηγήσεις μας για το Παρίσι», οδήγησε την επιτροπή, υπό την προεδρεία του Σουηδού σκηνοθέτη Daniel Espinosa, να δώσει το Μεγάλο Βραβείο στην ταινία που επικεντρώνεται σε ένα νέο κορίτσι σε ένα Παρισινό προάστειο, τη Μαριέμ, και τη μεταμόρφωση της από ένα παιδί σε μια επαναστατημένη νέα γυναίκα που παίρνει στα χέρια της τον έλεγχο της ζωής της. Με πρωταγωνίστρια την Καρίτζα Τουρέ, η ταινία κέρδισε πρόσφατα και το TVE Another Look Award στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, ενώ συμμετείχε ως υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο LUX στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ έκαναν αίσθηση και για την υπέροχη κινηματογραφία της και κέρδισαν το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, για τη δουλειά της Crystel Fournier. Όπως καταλήγει η επιτροπή στο σημείωμα της, «σε τελική ανάλυση, βλέπουμε αυτή τη νεαρή γυναίκα σαν ένα ολοκληρωμένο πρόσωπο, ενώ αναρωτιόμαστε και ενδιαφερόμαστε πραγματικά για το τι πρόκειται να της συμβεί».

svep_girlhood

Σύντομα από τη #weirdwave