Ο Πιστός #OPistos #TheStudent

Μία σκοτεινή σύγχρονη παραβολή που απεικονίζει τον τρόπο που οι φονταμενταλιστικές απόψεις μπορούν να ριζώσουν και να εξαπλωθούν σα μία πυρκαγιά. Αν και η ταινία είναι γυρισμένη στη Ρωσία, μια χώρα σε αναζήτηση της νέας της ιδεολογίας, η αλήθεια που ξεδιπλώνει Ο Πιστός για τους σπόρους του εξτρεμισμού, είναι καθολική. Όπως πολύ εύστοχα έθεσε η επιτροπή του βραβείου Καννών «François Chalais», «οι εξτρεμιστές από όλες τις πλευρές, δολοφονούν εκείνους τους οποίους πιστεύουν ότι προδίδουν τον αρχικό σκοπό των θρησκευτικών στίχων και κειμένων». 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στους κινηματογράφους από τη #WEIRDWAVE

the-student-2

Ο Βενιαμίν, ένας έφηβος εν μέσω θρησκευτικής αναζήτησης μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Ταρτούφο που φέρνει με τις ερωτήσεις του τα πάνω κάτω, με την μητέρα του, τους συμμαθητές του και ολόκληρο το σχολείο.

– Μπορούν τα κορίτσια να πηγαίνουν στην πισίνα του σχολείου με μπικίνι;

– Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχει θέση στο σχολείο;

– Είναι σωστό η Θεωρία της Εξέλιξης να διδάσκεται στο πλαίσιο των μαθημάτων Φυσικής Ιστορίας;

Σε μικρό χρονικό διάστημα όλοι γύρω του συνεπαίρνονται από τις βεβαιότητες του νεαρού που ορκίζεται μόνο στην Αγία Γραφή. Μόνο η καθηγήτρια Βιολογίας, η Έλενα, θα αντιπαρατεθεί μαζί του και μάλιστα στο δικό του έδαφος.

 

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

 

Ο Πιστός είναι μία ταινία που δείχνει πως η θρησκεία είναι μία μορφή χειραγώγησης. Ο πρωταγωνιστής μου καταφεύγει στη θρησκεία για να μειώσει το φόβο του και τις ματαιώσεις που δέχεται από τους γύρω του, ελέγχοντάς τους μέσα από τα λεγόμενα των Γραφών. Στη Ρωσία η θρησκεία είναι παντού και έχει γίνει η δεύτερη επίσημη ιδεολογία της χώρας. Όπως στην Αμερική, οι ιεροκήρυκες έχουν καταλάβει την τηλεόραση. Οι Ρώσοι προτιμούν να έχουν έναν αρχηγό να ακολουθούν παρά να σκέφτονται οι ίδιοι για τους εαυτούς τους. Και, παρόλο που η Εκκλησία έχει διαχωριστεί από το Κράτος, η Ορθοδοξία βρίσκεται παντού: στον στρατό, στους θεσμούς, στον πολιτισμό και ειδικά στην εκπαίδευση, υπαγορεύοντας τι είναι καλό και τι είναι κακό. Έτσι και ο πρωταγωνιστής μου ανακαλύπτει ότι ο φανατισμός δίνει δύναμη. Κανείς δεν τολμά να του αντιτεθεί παρά μόνο μία άθεη καθηγήτρια.

Το σενάριο έχει βασιστεί στο θεατρικό έργο του Μάριους Βον Μαγιενμπεργκ (Marius von Mayenburg), «Μάρτυρας». Διαβάζοντας τη Βίβλο ανακάλυψε μερικές πολύ βίαιες και με διπλό νόημα προτάσεις, που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως το αντίθετο της αγάπης και της αλληλεγγύης. Οι προτάσεις αυτές χρησιμοποιούνται και στην ταινία, πάντα με αναφορά της πηγής τους, ακριβώς γιατί θεωρώ πως ο θεατής οφείλει να ξέρει από πού προέρχονται, αποκαλύπτοντας συγχρόνως τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να παρερμηνευτούν τα νοήματα της Αγίας Γραφής.

Μια καταδικαστική, σατιρική ματιά στη σύγχρονη Ρωσία – Hollywood Reporter

student_70x100_f_low_1

Ο Πιστός aka The Student. 2016. Ρωσία. Έγχρωμο. Σκηνοθεσία, Σενάριο: Κίριλ Σερέμπρενικοφ. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βλάντισλαβ Οπελιαντς. Πρωταγωνιστούν: Πετρ Σκβόρτσοφ, Βικτόρια Ισάκοβα, Τζούλια Ογκ. Γλώσσα: Ρώσικα. Είδος: Κοινωνικό. Διάρκεια: 118’.